Bas van Teylingen - Multi Trick Pony
Menu
Bas van Teylingen schrijft ‘overlevingsgids’ voor ouders
Help! Mijn kind zit op YouTube
Veel ouders denken dat elke YouTuber een vlogger is. Of dat je op YouTube alleen kattenkwaadvideo’s kunt bekijken van schreeuwende en scheldende jongeren die het verkeerde voorbeeld geven. Onwetende ouders struikelen bijna over hele en halve misverstanden, die door expert Bas van Teylingen - zelf een YouTubende vader - vakkundig in perspectief worden geplaatst. Voor ouders die zich interesseren in de belevingswereld van hun kinderen is het boek ‘Help! Mijn kind zit op YouTube’ een absolute aanrader.
Help! Mijn kind zit op YouTube is een verhelderende overlevingsgids voor ouders die bang zijn dat hun kind geobsedeerd is door YouTube en die geen idee hebben wat deze wondere wereld inhoudt. Ouders die de verbinding met hun kind een beetje zijn kwijtgeraakt of bang zijn om die kwijt te raken.
Na het lezen snap je beter waarom je kind zo gefascineerd is door YouTube en kun je als ouder meepraten over hun helden en onderwerpen die hen interesseren. Of zoals actrice en schrijfster Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en moeder van twee kinderen (14 en 12) in haar voorwoord schrijft: “Aan het einde van het boek heb ik geaccepteerd dat YouTube er simpelweg bij hoort en ben ik zelfs een beetje minder bang geworden voor YouTube". Sterker nog, ze kijkt nu soms filmpjes met haar kinderen mee: “De ontwikkeling van humor is het allerbelangrijkste binnen de opvoeding. Samen lachen om iets wat je allebei even grappig vindt, daar kan niks tegenop.” |
Over de auteur: Bas van Teylingen (1974) is misschien wel de oudste YouTuber van Nederland, op Marijke Helwegen na... Maar vooral is hij vader van drie kinderen die amper meer ‘gewoon’ tv kijken, maar non-stop op YouTube te vinden zijn. Bas, jarenlang tv-regisseur en programmamaker, besloot zich op die online wereld te focussen. Intussen is Bas een autoriteit en wordt hij - als er nieuws is over YouTube - vaak als kenner naar voren geschoven in actualiteitenrubrieken, showbizzprogramma’s en zelfs het NOS Journaal. Bas zette jongerenplatform #FIRST op, werd zelf YouTuber en regisseerde ‘De Film van Dylan Haegens.’ Diezelfde Dylan Haegens, met ruim 1,5 miljoen abonnees en gemiddeld 27 miljoen views per maand een super succesvolle YouTuber, kon van zijn hobby - video’s bedenken en produceren - zijn beroep maken. YouTube is zijn baan. Datzelfde geldt voor Giel de Winter van Stuk TV, Gio Latooy, Milan en Enzo Knol of Kalvijn, een greep uit bekende namen die in dit boek uitleggen dat ze zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.
Wat is in jouw ogen het grootste misverstand over YouTube? Dylan Haegens: “Dat er wel degelijk diepere lagen in YouTube-video’s kunnen zitten. Wij denken namelijk met een heel team na over onze con- tent. We geven vaak opzettelijk een educatieve of gevoelige wending mee, omdat we ook iets willen meegeven aan onze kijker. We zijn ons zeker bewust van de invloed die we hebben.” Op de vraag - Wat zou jij graag tegen ouders van YouTube-kijkende kinderen willen zeggen? - antwoordt Giel de Winter van Stuk TV: “Kijk eens samen naar favoriete video’s: hartstikke gezellig. Probeer je kind niet te verbieden om iets te kijken. Alles wat jij als ouder verbiedt, wordt voor je kind alleen maar interessanter. En je hebt het echt niet door wanneer jouw kind ’s avonds onder de dekens toch stiekem die verboden YouTube- video’s kijkt.” Milan Knol: “Ook al is de content niet gericht aan een ouder publiek, het is handig om te weten wat je kind kijkt. Vraag ook aan je kind wat hij kijkt, wie het is en vooral waarom hij het kijkt. Zo kun jij je kind vertellen wat 'goed' en 'fout' is.” Ouders kunnen er niet alleen veel van opsteken, maar ook de communicatie met hun kinderen verbeteren. Simpelweg omdat ze snappen wat er speelt. Zo geven populaire YouTubers inzicht in hun dagelijkse videopraktijk en brengt Bas de ontstaansgeschiedenis van YouTube in kaart, inclusief alle belangrijke ontwikkelingen en trends. Daarom is Help! Mijn kind zit op YouTube niet alleen een ‘overlevingsgids’ maar ook een inspiratiebron; een ‘must-have’ voor elke ouder, leraar of volwassene die de connectie met de jongere generaties niet wil verliezen. |
'Help! Mijn kind zit op YouTube' in de media:
© 2013-2024 Bas van Teylingen